Koruyucu diş hekimliği ağızda ilk diş in sürmesiyle başlayıp yaşam sonuna kadar devam eden bir kontrol / tedavi sürecidir. Sağlıklı bir ağızın temellerini diş hekiminizle birlikte atabilirsiniz...
Özellikle çocuklarda ilk çıkan diş lerden itibaren diş lerin, şekil ve yapı olarak daha düzgün, sağlıklı ve dayanıklı olması sizin elinizde...
Süt diş leri bilindiği gibi alttan gelen daimi diş lerin yerlerini tutmakla görevlidirler. Arayüz çürüklerine bağlı yer kaybı veya diş in vaktinden önce kaybedilmesine bağlı yer kayıpları daimi diş lerin sürmesinde sorun oluştururken tedavisi daha pahalı, zahmetli ve uzun olan ortodontik problemlere yol açmaktadır.
Mevcut diş leri çürük oluşmadan korumak, çocuğun daha iyi beslenmesini, açık ve net konuşmasını ve sonuçta genel sağlığını olumlu etkileyerek daha mutlu bir çocuk olmasını sağlar.
Aile ve diş hekimi, iş birliği içinde çocuğa ömür boyu sürecek iyi alışkanlıklar kazandırmış olurlar.
Ağızda, diş ve çevre dokuları ile mevcutsa ağız içi protezleri düzenli ve doğru şekilde temizlemek gerekir. Böylece sağlanan hijyen sayesinde çeşitli diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesinin yanı sıra tat alma duygusu da iyileştirilmektedir.
Kişi kendi ağzında her detayı göremez, dolayısıyla 6 ayda 1 diş hekimine ağız hijyenini kontrol ettirerek olası problemleri erken teşhis ettirmiş olur. Planlı hamilelikten önce, hamilelik döneminde stresten uzak, rahat ve huzurlu olmanız için, ağız sağlığınızı mutlaka bir diş hekimine kontrol ettirmelisiniz. Mevcut ağız içi sorunlar hamilelik süresince normalden daha hızlı ilerler ve bu dönemde ağız içi uygulamalardan kaçınılmaktadır.
Ağız içi kanser muayenesi bir başka önemli konudur. Diş hekimi sadece diş e bakmaz, diş in çevresindeki tüm yumuşak dokuları da kontrol eder. Kızarıklık, kanama, acı, ısı değişikliklerine duyarlılık gibi rahatsızlıklar günlük çiğneme fonksiyonlarında başlamış ve iki haftadan uzun sürmüşse mutlaka diş hekimi kontrolü gereklidir. Herhangi bir kanser lezyonu diş siz ağızda da ortaya çıkabilir.
Ayrıca, hastaların kullandığı protezlerin de belli aralıklarla diş hekimi tarafından temizlenip cilalanması gereklidir.
Koruyucu diş hekimliği uygulamaları, tedavi edici diş hekimliği uygulamaları ile karşılaştırılınca, erken teşhis ve tedaviler olduğu için maliyeti daha düşük, daha az kapsamlı ve daha kısa süreli uygulamalardır.