Gömük diş nedir?

Diş eti veya kemik altında kalmış çıkması gerekirken çıkamamış dişlere gömük diş denir.

Gömülü dişlerin çekimi hangi durumlarda ve ne zaman olmalıdır?

Diş eti veya kemik altında kalmış çıkması gerekirken çıkamamış dişlere gömük diş denir.

Bazen de azı dişlerin arkasındaki kısım dar olduğu zaman 20 yaş dişi çıkamayabilir. Bazıları da diş eti veya çene kemiği altında kalarak çıkamadıklarından görünmezler, hiç görülmedikleri gibi yarı gömülü olarak da çıkabilirler. Çıktıkları konumlandıkları bu yerlerde yiyeceklerin sıkışmasına ve orada toplanmalarına neden olur. Böylece enfeksiyona bile neden olur.

20 yaş dişinin çevresindeki diş etinde şişlik, kızarıklık, boyun ve kulağa yayılan ağrı ile lenf bölgesinin şişmesi, ağız açma ve yutkunma sırasında ağrıya yol açan tabloya perikoronitis denir.

Çapraşıklığın nedeni 20 yaş dişlerinin tam gömülü olmasından kaynaklı olup çıkmaya çalışan dişler öndeki dişleri sıkıştırır ve yanındaki dişe baskı uygulayarak çürümesine yol açar. Tam gömülmüş olan dişler görülmediğinden uzun yıllar farkedilemeyerek ciddi problemlere büyük boyutlarda kistlere neden olabilir.

Bir rahatsızlık veya hastalığa sebep olmadan tüm dişlerin düzgün olması için ortodontik tedavi amaçlı 20 yaş dişlerin çekilmesi gerekli olabilir. Lokal anestezi ile sadece bulunduğu yerin uyuşturulup çekilmesi işlemini çene cerrahları yapmalıdır.

Hangi dişler gömülü kalabilir?

Sadece 20 yaş dişleri değil diğer dişlerden de köpek ve azı dişleri de gömülmüş ve çıkamayabilir. Bu gömülmüş dişler çene kemiklerinin görevlerini yerine getirmelerini engeller ise çene cerrahlarınca operasyonla çekilmelidir.

Operasyon sonrasında ağız bakımı ve beslenme nasıl olmalıdır?

Diş çekimi yapıldıktan sonra birinci gününüzde dişlerinizi fırçalamayınız ve ağız içinde hızlı bir çalkalama, gargara yapmayınız. Besin olarak birinci ve ikinci günlerde gayet ılık ve yumuşak mümkünse tanecikli olmayan yiyecekleri tüketiniz. Doktorunuzun verdiği ağrı kesici ve antibiyotikler varsa bunları yemek ve iş fırçalama sonrasında kullanınız yoksa iyileşme sürecini bozar. İlk iki gün sigara kullanılmamalıdır.

Gömülü diş çekimi sonrası ağrılı mı geçer?

Hızlı ve yeterli cerrahi müdahalelerle fazla ağrınız olmaz, olursa da hafif ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Çekim sonrası yüzüm şişer mi? Yüzümdeki şişkinlik belirgin midir?

Bu durum kişiden dişiye değişkenlik gösterirken ödem ve diş durumuna da bağlıdır. Şişlik oluşumunu engellemek amaçlı müdahale sonrası yanağınıza soğuk tampon uygulayarak engelleyebilirsiniz. Bununla birlikte hafif düzeyde şişlik olması doğal bir durum olup iyileşme sürecinde gereklidir.