Porselenler uzun süreli olarak bir taşıyıcıya ihtiyaç duyarlar. Bu taşıyıcılar olarak metaller kullanılmıştır. Bu metaller krom, nikel, kobalt dediğimiz bir alt yapı iskeletinden oluşmaktadır. Bu metal iskeletin üzerine porselen işlenerek ve fırınlanarak ağzımızda kullandığımız porselen kaplamalar yapılmaktadır.
Porselen metal destekli kaplamalar; çürümüş, hasar görmüş dişlerde yeniden diş formu kazandırmak için kullanılan sabit protezlerdir. Metal destekli porselenlerde ısırma kuvvetini karşılayabilmek için metal destekli krom, nikel yada altından yapılan metaller kullanılmaktadır.
Arka bölgedeki dişlerde meydana gelen çürümelerde ve kırılmalarda yada diş çekimlerinde genellikle kaplama implant üzerine de metal destekli porselen kaplamalar uygulanmaktadır. Arka bölgede metal destekli kaplamaların uygulanmasının en büyük nedenlerinden birisi kuvveti çok iyi karşılaması ve oldukça dirençli olmasıdır. Kuvveti çok iyi karşıladıklarından dolayı genellikle kanal tedavisi sonrası kırılmış olan dişlere yada büyük dolgular sonrasında hasar görmüş ve sonuç olarak kırılmış olan dişlere parçaları bir arada tutabilmek amaçlı olarak gerekli olan düzenlemeler yapıldıktan sonra metal destekli kaplamaların yapılması genellikle uygun görülmektedir.
Çok uzun yıllar kullanılan metal destekli porselen kaplamalar zaman içerisinde estetik kaygılar yaşanmasına neden olmaktadır. Alt yapısında var olan metal destek dişte ve diş etlerinde problemelere neden olurken estetik anlamda da hastayı hiç memnun etmemektedir. Genellikle fonksiyonelliğe yöntelik olarak kullanılmaya başlanan metal destekli porselen kaplamalar artık arka bölgedeki görülmeyen dişlerde yapılmaktadır.
Günümüzde artık estetikte ön planda olduğundan dolayı metal destekli kaplama uygulamaları ön dişlerde uygulanmamaktadır. Ön dişlerde genellikle metal desteksiz olan zirkonyum kaplamalar yada full porselen kaplama uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Metal destekli kaplamalar ışığı geçirgenlik etkisi yoktur. Gerçek dişlerde ışık geçirgenliği etkisi vardır. Diğer metal desteksiz olan zirkonyum kaplamalar, lamina kaplama yada full porselen kaplama uygulamalarından da aynı doğal dişlerde olduğu gibi ışık geçirgenliğine sahip olduklarından dolayı doğal diş etkisi görür. Fakat metal destekli olan kaplamalar ön dişlerde uygulandıklarında dişlerde mat, doğal olmayan bör görüntünün yanı sıra diş etlerinde de morarma yada kızarıklık görülmektedir.
Genellikle arka dişlerde yada önden bakıldığından görülmeyen dişlerde uygulanırlar. Dişin kırıldığı durumlarda, fazla miktarda madde kaybı yaşandığı durumlarda, kanal tedavili olan dişlerde kurtarma amaçlı ve fonksiyonelliğe yönelik uygulanan yapısı oldukça sağlam olan kaplama çeşididir.